Publicerad

17/9 kl 18.00 på Stadsbiblioteket. Föredrag om Lugnet och Södermalm. Välkomna!

Lugnet – ett storstadsminne
Under 60 år växte en kåkstad upp på den plats som idag är en del av Hammarby Sjöstad. Hör Fotograf Per Skoglund och skribent Petter Eklund berätta hur det i Lugnet frodades skuttar och skrotnissar, bilmekar och verkstäder i en udda mix av högklassigt hantverk, flitighet och skumrask. Lugnet blev en fristad och ett provisorium, byggt på gammal sjöbotten där ingen permanent bebyggelse var tillåten. Där hamnade verkstadsfirmor som tvingades flytta från innerstaden, där startades företag i liten skala. Hyrorna var låga och påhittigheten stor. Korrugerad plåt, Lecablock och trä härskade i de Vilda västern-liknande kvarteren. Lugnets vildvuxna skönhet var en stilstudie i återbruk och fantasi som inspirerar även idag.

Fotografen Per Skoglund och skribenten Petter Eklund gav sig vid mitten av 1990-talet ut bland skjul och byggfuttar, dokumenterade arkitekturen och pratade med trotjänare och lugnetbor medan rivningen av området drog igång. Boken Lugnet – här går plåtvågor har nu kommit i nyutgåva med många hittills opublicerade bilder samt nya textavsnitt.

Södermalm — Minnenas Söder
Christer Löfgren är en passionerad fotograf med känsla för miljöer som av olika anledningar står inför stora förändringar. I början av 1980-talet var han på ständig jakt efter spännande motiv. Då man idag tittar på hans bilder ser man hur snabbt stadsdelen Södermalm i Stockholm har förändrats. I jämförelse med dagens verklighet kan man, då snart trettio år passerat, uppleva en helt ny stadsdel.

Författaren, stockholmsskildraren och tidigare journalisten Svante Björkum har skrivit texterna som beskriver Christer Löfgrens vackra bilder.

Vill du vara säker på att få en sittplats? Boka här eller ring på 08-508 30 900. Bokningen stänger en timme före programstart. Kom i tid! Bokade platser släpps 15 minuter innan programstart och det finns även ett antal drop-in-platser och ståplatser.