Elins tonårsdagbok — Grödinge 1874-1880

255,00 kr inkl. moms

I lager

Artikelnr: 978-91-87553-38-7 Kategorier: , ,

Beskrivning

Elin Sirenius (1857–1956) bodde alla somrar på Nolinge gård i Grödinge socken, Botkyrka kommun tillsammans med sina föräldrar och tre yngre systrar. Fadern var grosshandlare och vintertid bodde familjen i Göteborg. Dagboken börjar 1874 när Elin är sexton år och slutar när hon gifter sig 1880. De små handskrivna häftena ger en livfull bild av livet i Grödinge från en tonårsflickas perspektiv. Elin berättar om små förälskelser, tidens dammode, tågresor Göteborg – Stockholm med nya stambanan eller med båt på Göta kanal, herrgårdsbröllop, ungdomsfester, en flottmanöver vid Skanssundet, utflykter till Tullgarn och Hagaparken, om att köra i diket med häst och vagn, om besök på teatern, operan och Hasselbacken och det festliga mottagandet av Nordenskiölds Vega på Stockholms ström. Boken innehåller alla dagbokens texter om livet i Grödinge och Stockholm, vintrarna i Göteborg återges i sammandrag. Parallellt med Elins berättelse löper nyskrivna kommentarer och förklaringar till händelser och platser, en personförteckning och en karta över Elins närområde. Boken är rikt illustrerad med både gamla bilder och nytagna foton.

Välkommen att besöka Grödinge i Elins sällskap!

Through  Elin Sirenius (1857–1956), we receive diary entries from her summers at Nolinge Manor in Grödinge parish in the present Botkyrka municipality.

 

Hur var det att vara tonåring och ung kvinna på 1870-talet? Det är en fråga det inte är lätt att svara på. Därför är Elin Sirenius (1857-1956) nyligen publicerade dagbok av stort intresse.” /Populär Historia nr 12/2019.

”Boken är läckert formgiven med ett rikt och spännande bildmaterial. Elin berättar om ett intensivt sällskapsliv med middagar, danser, lekar, teaterspel, ridturer och kurtis med löjtnanter, grevar och baroner.” /Yvonne Nenander, Bygd och Natur 4/2019.

Läs fler recensioner om Elin tonårsdagbok på:
Stockholm Direkt och Botkyrka Salem Mitt

Ytterligare information

Dimensioner 210 × 225 mm
Band

Illustrerad

ISBN

Sidor

Utgiven

Språk