ISTANBUL – ARKITEKTURSTADEN

348,00 kr inkl. moms

Beskrivning

Byzantion – Konstantinopel – Istanbul. Stadens olika benämningar genom ett långt tidsförlopp återspeglas i en rik och varierad arkitekturhistoria, som ändå hålls samman till ett unikt stadslandskap, präglat av mångriktade geografiska möten. Mellan Medelhavet och Svarta Havet, mellan Europa och Asien, har korsvägarnas bestående intryck från öst och väst, från söder och norr, skapat en stark arkitektonisk identitet.

Boken beskriver hela den långa historien, med visst tidsfokus i 1500-talet och den geniale arkitekten Sinans talrika mästerverk. Kyrkor och moskéer, basarer och paviljonger, fontäner och mausoleer, bostadsmiljöer från sultanernas palatsbyggen till småskaliga trähuskvarter – allt detta bildar grunden för olika projekt av bevarande och tillägg i den nutida expanderande mångmiljonstaden.

Johan Mårtelius är professor emeritus i arkitekturhistoria vid KTH i Stockholm, med Istanbuls, Turkiets och östra Medelhavsområdets arkitektur som ett av sina specialintressen. Han var tidigare direktör för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.

Ytterligare information

Dimensioner 190 × 260 mm
Band

Illustrerad

ISBN

Sidor

Språk

Utgiven