I skuggan av Blåkulla – Hus och människor i Hagalunds arbetsplatsområde

297,00 kr inkl. moms

Beskrivning

För hundra år sedan växte en kåkstad i bästa Vilda Västern-stil upp strax utanför Stockholm. Hagalund, som området fick heta, hade en brokig befolkning som flyttat in från olika delar av Sverige. Husen som byggdes var av varierande slag, alltifrån gedigna tegelhus i flera våningar till mycket enkelt byggda villor. Här bodde direktören sida vid sida med trashanken utan att det uppstod några nämnvärda konflikter invånarna sinsemellan. Även om en del levde i misär var sammanhållningen stark.

På en äng nedanför den brokiga stadsbebyggelsen etablerades i början av 1900-talet även Hagalunds industriområde. Här låg tobaksodlingar, repslagerier och andra mer eller mindre miljöfarliga verksamheter som inte kunde verka innanför tullarna. Fram till vår egen tid har arbetsplatsområdet växt, och är i dag en plats där småindustrier, kontor och kreativa verksamheter samsas om utrymmet. Nu ska stora delar av området utvecklas för att ge plats för tusentals nya, välbehövliga bostäder.

I boken I skuggan av Blåkulla får vi veta mer om områdets spännande historia. Vi får lära oss mer om de byggnader och människor som finns i området i dag, från en gammal Saab-verkstad och dess 90-åriga ägare till rockband, krögare, konstnärer och världsledande forskare och om arbetsplatsområdets framtid som bostadsområde. Boken har ett starkt visuellt uttryck, med stämningsfulla nytagna och
historiska bilder från området.

The history of an old industrial area outside Stockholm, where an extensive development project will take place during the coming years, transforming the neighbourhood into a new residential area. Meet the mechanics, artists, researchers and rock musicians who give life to this fascinating place.

Ytterligare information

Dimensioner 215 × 270 mm
Illustrerad

Band

ISBN

Sidor

Språk

Utgiven

Du kanske också gillar …