Ingrid Wallberg – arkitekt och funktionalist

396,00 kr inkl. moms

I lager

Beskrivning

När Ingrid Wallberg våren 1927 kom till Le Corbusier i Paris, var hon första kvinna i ateljén och en av hans första praktikanter. Hennes fasta punkt var hans och Pierre Jeannerets nybyggda Villa Jeanneret, som lika gärna kunde kallats Villa Wallberg, eftersom den finansierats av Ingrids syster Lotti, gift med Le Corbusiers bror Albert. I Lottis tidigare hem finns nu Le Corbusiers arkiv och vägg i vägg ligger Villa La Roche, museum och vallfartsmål för all världens arkitekturstudenter.

Arkitekt Ingrid Wallberg blev Sveriges första kvinna med eget ritkontor. Alfred Roth, Le Corbusiers byggchef, följde med hem 1928 och de rivstartade djärvt med en funkisvilla och två hyreshus med gungor och sandlådor på taken. Ritningarna mötte motstånd. Deras första uppförda projekt blev ett fritidshus som Dagens Nyheter kallade det extrema huset och Göteborgs två första funktionalistiska flerfamiljshus. Ritningar och en modell visades 1930 i HSB:s anläggning på Stockholmsutställningen. Därefter Ingrid fortsatte på egen hand, med anställda och praktikanter. Det gick långsamt framåt för kvinnliga arkitekter. Tjugo år senare var Ingrid en av bara fem kvinnliga SAR-medlemmar med egen firma.

Radhusen i Örgryte är kända verk, men hon ritade också flera stora hyreshus för barnrika göteborgsfamiljer och ett egnahem till Södra Ängby i Stockholm. I Halmstad finns allt från radhus och ålderdomshem till vackra villor, fabriksbyggnader och en kraftstation. Husen står som ömt vårdade minnesmärken från en tid med förväntan på världsfred och demokrati. En tid med enklare, vackrare vardag i praktiska bostäder nära naturen.

Parallellt med arkitekt- och stadsplaneringsbanan hade Ingrid en karriär som företagsledare i Wallbergs Fabriks AB i Halmstad, ett gammalt familjeföretag med tegel, yllekonfektion och lantbruk som viktigaste grenar. Hon röjde upp i gamla strukturer och var under sina sista tio år vd.

 

Trendenser skriver om Anne Brügges bok – Ingrid Wallberg – arkitekt och funktionalist. Läs Frida Ramstedts text här

Ytterligare information

Band

Illustrerad

ISBN

Språk

Sidor

Du kanske också gillar …